Ready Golf

Ready Golf is bedacht om de doorstroming in de golfbaan op gang te houden. Geen overbodige luxe nu het behoorlijk druk is op veel banen. Een rondje golf moet je natuurlijk niet afraffelen, maar wie heel lang treuzelt slaat spreekwoordelijk aan de andere kant weer een beetje door.
De regels van Ready Golf stimuleren je om sneller door de baan te gaan en slow play te voorkomen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je speeltempo om andere golfers zo min mogelijk tot last te zijn.  Daarom is enige tijd terug Ready Golf geïntroduceerd en wordt het zelfs ook in nationale wedstrijden toegepast.
Ready Golf geeft adviezen om het speeltempo te bevorderen. Ready golf betekent onder meer dat je speelt zodra het kan mits het veilig is – ook al is het nog niet jouw beurt. In het algemeen geldt:

Een korte pre-shot-routine
Een pre-shot-routine herhaal je bij iedere slag. Als deze kort is, kan dit veel tijd schelen in een golfronde. Een goede en veelgebruikte routine is ‘staan, oefenswing, slaan’. Hoe langer je over je slag gaat nadenken hoe slechter die meestal gaat. Je golfprofessional kan je helpen met het vinden van je juiste (korte) pre-shot-routine.

Kortere afslagen eerst
Het komt voor dat je op de groep vóór je moet wachten. Misschien is je medespeler, een longhitter, aan de beurt om te slaan, maar die heeft de kans de spelers voor jullie te raken. Jij slaat wellicht korter en kan de spelers voor je nooit raken. Sla dan als eerste (vanaf de tee), dat scheelt weer wat tijd.

Klaar staan
Zorg ervoor dat je al helemaal klaar bent om te spelen als je aan de beurt bent. Dit voorkomt veel frustratie van andere spelers en de ronde zal ook een stuk sneller gaan. Vlak voordat je bij je bal aankomt kun je alvast kijken wat de windrichting is. Gebruik je een rangefinder? Laser dan alvast de afstand terwijl anderen slaan en doe dat niet pas als het jouw beurt is. 

Soms voor je beurt slaan
Jij bent klaar om te slaan maar je medespeler, die eigenlijk aan de beurt is, nog niet. Sla dan als eerste zodat je medespeler daarna kan slaan en de tijd heeft om zich nog voor te bereiden op de volgende slag.

Lastige bal
Het kan zijn dat je medespeler verder weg ligt dan jij maar een lastige slag heeft. Je medespeler heeft wat tijd nodig om zijn of haar opties te bekijken. Als het veilig is, sla dan eerst jouw bal. Dan heeft je medespeler wat meer tijd en kan hij of zij slaan nadat jij je bal hebt geslagen. 

Eerst slaan, dan zoeken
Je medespeler heeft de bal in het bos geslagen en jouw bal ligt prachtig op de fairway. Sla dan eerst je eigen bal op de fairway en ga daarna helpen met zoeken. Dat kan behoorlijk wat tijd schelen.

Speel een provisionele bal maar ook, ‘zoeken is doorlaten…’
Zodra je denkt dat je bal verloren of buiten de baan zou kunnen zijn, speel je een provisionele bal. Stel dat de eerste bal verloren is, dan hoef je niet terug te lopen naar de plaats waar je vandaan kwam omdat je al een provisionele bal hebt gespeeld.Als je alsnog wilt zoeken, zwaai je direct de achteropkomende flight door. Als je geen provisionele bal hebt gespeeld en alsnog terug moet, zwaai je ook direct de achteropkomende flight door. Eenmaal doorlaten blijft doorgelaten! Zoeken mag maximaal 3 minuten, daarna is je bal verloren.

Harken? Sla alvast
De bal van je medespeler ligt in de bunker. Je medespeler slaat de bal en ligt vervolgens nog steeds verder van de hole af dan jouw bal. Sla in dit geval alvast jouw bal zodat je medespeler de tijd heeft om de bunker te harken en zich voor te bereiden op de volgende slag. Wanneer je veel verder ligt kun je het harken ook van je medespeler overnemen.

Voor de green eerst
Jouw bal ligt aan de voorkant van de green en de bal van je medespeler ligt over de green. Chip jouw bal dan eerst vanaf de voorkant van de green zodat je medespeler de tijd heeft om naar de achterkant van de green te lopen.

Meteen uitholen
Op de green heb je jouw bal dichtbij de hole geputt, maar ook dichtbij de lijn van je medespeler. Hole dan vast uit. Dit is sneller dan opnieuw je bal markeren, je medespeler laten putten en dan zelf putten.

En verder:
Noteer je score pas als je bent aangekomen op de volgende afslag.
Zet je tas slim weg: Als je naar de green loopt, zet je tas dan meteen op de weg richting de afslag van de volgende hole.
Kijk mee als anderen slaan

Zie ook: https://www.golf.nl/golfsport/regels/wat-is-ready-golf