Golfregel van de maand

Als zich bij het lopen van je ronde een situatie voordoet waarvan je niet weet hoe die volgens de regels opgelost zou moeten worden: vraag het de commissie R&H!(aafkemandersloot@ziggo.nl of 06-51611132).
Wij proberen je zo snel mogelijk een antwoord op je vraag te geven. Bijzondere en veel voorkomende vragen zullen we in een volgende nieuwsbrief behandelen!

En dan nu de regel van de maand.

Ontwijkopties voor een bal die in een gele hindernis ligt, bijvoorbeeld hole 13

Helaas, je bal belandt op hole 13 in het water, de met gele palen gemarkeerde hindernis. Wat nu?

  • Je mag – onder bijtelling van 1 strafslag – de procedure van slag en afstand toepassen door de oorspronkelijke bal of een andere bal te spelen vanaf een dropzone gebaseerd op de plek waar de vorige slag werd gedaan (regel 14.6).  
  • Je mag – eveneens onder bijtelling van 1 strafslag – de hindernis recht naar achteren ontwijken door de oorspronkelijke bal of een andere bal in een dropzone te droppen die is gebaseerd op een referentielijn die vanaf de hole door punt X ( het punt waar de bal de lijn van de hindernis kruiste) loopt en verder naar achteren.
  • Je mag indien mogelijk en zonder straf de bal spelen zoals hij ligt.

Omdat het een met gele palen gemarkeerde hindernis is mag je NIET de optie van de 2 stoklengtes gemeten vanaf het punt waar de bal de hindernis kruiste gebruiken, dat mag immers alleen in een met rode palen gemarkeerde hindernis!!

Hole 13 heeft nog een lastige bijkomstigheid.
Het is iedereen waarschijnlijk wel eens overkomen. Je bal heeft de overkant bereikt, raakt het algemene gebied buiten de hindernis maar rolt toch terug in het water. Wat nu?
Heeft de bal wel de ‘overkant’ gehaald, maar is hij niet buiten de hindernis geweest: handelen als hiervoor vermeld.
Landt de bal buiten de hindernis in het algemene gebied maar rolt hij terug in de hindernis, dan heb je opnieuw de drie genoemde mogelijkheden, maar …. :
Voor het ontwijken in een rechte lijn naar achteren volgens mogelijkheid 2 zal een ander referentiepunt moeten worden vastgesteld, namelijk het punt waar de bal voor de 2de maal de lijn van de hindernis heeft gekruist. Stel dat we dat punt Y noemen dan wordt de dropzone bepaald door een rechte lijn te trekken vanaf de hole door dit punt Y.

Je houden aan de golfregels doet je houden van het golfspel!