Vragen van beginnende golfer

Klik op de vraag voor het antwoord.

Kan ik mijn baanpermissie en clubhandicap 54 (GVB) halen bij Golfclub Zwolle?

Jazeker, onze golfprofessionals (golfleraren) van Pro Team Zwolle werken volgens het NGF 9 stappenplan. Via groeps- en of privélessen leert u al het noodzakelijke voor de golfsport. Daar wij het stappen plan gebruiken is iedere golfontwikkeling hierin opgenomen. Uiteraard is het ook mogelijk theorieles te volgen en het daarbij behorende theorieexamen af te leggen. Of u nu een absolute beginner bent of al enige golfervaring heeft, wij bieden voor elk wat wils. Neem contact op met een van de golfprofessionals van ProTeam Zwolle om te kijken welk programma het beste bij u past.

Hoeveel lessen heb ik nodig om mijn golfbaanpermissie en clubhandicap 54 (GVB) te halen?

Dit is voor iedereen verschillend, afhankelijk van uw ervaring en/of aanleg. Onze golfprofessionals kunnen u hierover verder informeren. Kijk voor de mogelijkheden op de pagina lespakketten of neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze golfprofessionals.

Hoe krijg ik golfbaanpermissie?

Om verder te komen met golf is het belangrijk dat u naast de golflessen ook regelmatig zelf oefent om het spel goed onder de knie te krijgen. Samen met uw golfprofessional kunt u een plan maken richting de NGF-Golfbaanpermissie (Stap 1). Via uw pro kunt u het boekje van Stap 1 krijgen en in dit boekje kunt u lezen wat u allemaal moet weten en kunnen voor uw Golfbaanpermissie.

De golfbaanpermissie bestaat uit een praktijk gedeelte en een theoriegedeelte. De golfprofessional bij wie u lessen volgt, beoordeeld of uw praktische vaardigheden voldoende ontwikkeld zijn om zelfstandig een baan te kunnen lopen. De Regel- en Handicapcommissie (R&H cie) van Golfclub Zwolle geeft maandelijks regellessen en neemt ook het theorie examen af.
Nadat de golfpro akkoord heeft gegeven en u geslaagd bent voor het theorie examen gaat u nog de ‘grote’ baan in om enkele holes te spelen met iemand van de R&H cie. 
Na het behalen van de Golfbaanpermissie hebt u alle ruimte om zelf te oefenen op de golfbaan en ervaring op te doen in de golfsport. De baanpermissie geldt op de 1e 9 holes en u betaald greenfee als u wilt spelen.  Er zijn binnen onze golfclub ook een aantal mentoren beschikbaar waarmee u kunt afspreken om met u de baan in te gaan om te oefenen. Tevens is het verstandig om in samenwerking met uw golfprofessional een plan te maken om stap 2 van het 9-stappenplan te realiseren.

De golfbaanpermissie is in principe alleen geldig op de golfbaan waar deze is behaald. Er is een zeer beperkt aantal clubs die een baanpermissie van andere golfbanen accepteert.

Hoe haal ik een NGF clubhandicap 54 (GVB)

Met de golfbaanpermissie heeft u kunnen oefenen op de grote baan en als u denkt dat u voldoende punten kunt halen voor het behalen van clubhandicap 54 dan kunt u een qualifying kaart gaan spelen. Voorwaarde is wel dat de golfbaan qualifying is en dat u speelt met iemand die minimaal clubhandicap 54 heeft, dit noemen we een ‘marker’. U speelt 9 of 18 holes, uitgaande van Clubhandicap 54, en u kiest vanaf welke kleur tee u gaat spelen  Als beginnende golfer raden wij dames aan om van de rode tee te spelen en de heren van geel. Vervolgens kijkt u op de juiste handicaptabel hoeveel slagen u krijgt vanaf de gekozen kleur tee. De spelvorm is altijd Stableford.

Na de ronde rekent u per hole het aantal stablefordpunten uit en telt u alle stablefordpunten bij elkaar op. U en uw marker tekenen uw kaart en u levert deze in bij de club die uw handicap registreert. Bij 18 stablefordpunten of meer over 9 holes of 36 punten of meer over 18 holes krijgt u clubhandicap 54 of lager. Bij het spelen van 9 holes telt u 18 Stablefordpunten bij uw totaalscore op.

Moeten kinderen ook theorie regelexamen doen voor de baanpermissie?

Nee, kinderen tot 14 jaar volgen (9) verplichte regellessen in de praktijk. Tijdens elke regelles wordt in de praktijk de regelkennis getest. Als een jonge speler alle regellessen heeft gevolgd, wordt hij/zij geacht te zijn geslaagd voor het Golfregelexamen. Als blijkt dat een jonge speler nog niet alle regelkennis goed genoeg beheerst, dan zal hij/zij enkele herhalingslessen volgen, waarna hij/zij alsnog wordt geacht te zijn geslaagd voor het golfregelexamen. Na het behalen van het theoriedeel gaan ook jeugdspelers nog de ‘grote’ baan in om enkele holes te spelen met een lid van de R&H cie. Hierna hebben ze golfbaanpermissie behaald.
Voor meer informatie over de activiteiten van onze jeugdcommisse en bijvoorbeeld jeugdgroepslessen verwijzen wij u graag naar de tab Jeugd

Hoe kan ik een NGF golfbaanpermissie of NGF clubhandicap 54 pasje krijgen?

Golfclub Zwolle verzorgt ook de handicapregistratie voor niet-leden. Zodra u golfbaanpermissie heeft behaald moet u aangeven bij welke club u uw handicap wilt laten registreren. m.a.w. bij welke club u de qualifying kaart(en) die u moet gaan spelen voor het behalen van clubhandicap 54, wilt laten verwerken. Deze club wordt dan uw ‘thuisclub’, verwerkt alle qualifying scores voor u en vraagt het NGF pasje aan. 
Als u ervoor kiest om bij Golfclub Zwolle uw handicapregistratie te doen kunt u dat opgeven bij de receptie of het inschrijfformulier invullen en verzenden.

Als u ‘volledig’ lid wordt dan is de handicapregistratie inbegrepen. U kunt de handicapregistratie ook combineren met een Par 3 /oefenabonnement of een Aspirant lidmaatschap. Voor meer informatie hierover zie tab lid worden.

Welke uitrusting heb ik nodig om met golfen te beginnen?

Wij bieden de mogelijkheid om te beginnen zonder dat u direct materiaal hoeft aan te schaffen. Zo kunt u op een vrijblijvende manier kijken of golf inderdaad een sport voor u is. Tijdens de lessen, maar ook als u buiten de lessen om wilt oefenen, kunt u dus clubs van Pro Team Zwolle gebruiken. Zo kunt u eerst ervaren of u de golfsport leuk vindt zonder investeringen in materiaal te moeten doen. Heeft u de smaak te pakken, dan is de aanschaf van een halve of hele set clubs het overwegen waard. Qua kleding kunt u op de baan volstaan met nette sportieve, makkelijk zittende kleding (geen trainingspakken, tanktops o.i.d.!), een golfhandschoen wordt vaak aangeschaft om blaren te voorkomen en/of meer grip te hebben, en tot slot zijn golfschoenen belangrijk. Deze zijn verplicht wanneer u de grote baan in wilt; maar op de lesmat is vlak schoeisel met profiel (sport / gymschoenen) voldoende. Golfclub Zwolle heeft voor de golfshop een samenwerking met de GolfXchange in Dronten. Wij hebben een ruim assortiment golfbenodigdheden, dus loopt u gerust eens binnen.

Is clubhandicap 54 verplicht als ik ergens wil golfen?

Ja, op de meeste golfbanen moet u minimaal clubhandicap 54 hebben wanneer u 9 of 18 holes wilt spelen. De golfbaanpermissie is meestal alleen geldig op de baan waar deze behaald is. Zo ook bij Golfclub Zwolle.

Hoeveel verschillende NGF pasjes zijn er?

Het is mogelijk dat u in een jaar 3 verrschillende NGF pasjes krijgt. U begint met een golfbaanpermissie pasje, vervolgens krijgt u NGF Clubhandicap pas en tenslotte een EGA exact handicap pas.
De clubhandicap loopt van 54 tot 37. De aanduiding clubhandicap is van belang, omdat deze groep handicaps op een andere manier wordt vastgesteld en aangepast aan de speelsterkte van de speler dan EGA exact handicaps (36.0 tot 0). Bij clubhandicaps kan een handicap na het spelen alleen verlaagd worden en niet verhoogd. De verlaging is 1 slag per stablefordpunt meer dan 36 stablefordpunten.

Een klein voorbeeld voor het berekenen van de eerste handicap: u gaat uit van clubhandicap 54  
U speelt een qualifying kaart en komt binnen met 40 stablefordpunten over 18 holes. 
Met 36 punten speelt u uw handicap. Dit betekent dat u 4 punten beter dan uw start handicap hebt gespeeld (40-36 = 4). Uw clubhandicap 54 wordt nu verlaagd met 4 x 1 slag en uw nieuwe clubhandicap is 50 (54-4 = 50).

 

Staat uw vraag er niet bij?  Stuur dan uw vraag in via het contactformulier.  

 

Sign In