Aandacht voor onze greenkeepers

Het ‘spel’ tussen greenkeeper en speler.

Het is onvermijdelijk dat greenkeeper en speler elkaar wel eens in de weg lopen. wederzijds begrip is dan belangrijk! De greenkeeper draagt zorg voor een kwalitatieve golfbaan en de speler speelt graag een ontspannen en plezierige ronde golf.
Tijdens het spelen van uw ronde zijn er twee situaties waarin de ontmoeting van een greenkeeper problemen kan opleveren:
– er wordt gewerkt aan een green (maaien, spuiten, etc.);      
– de fairway van de hole waarop u aankomt wordt gemaaid.  
In de meeste andere gevallen zult u weinig last of oponthoud ondervinden. 
De hoofdregel op iedere golfbaan is zeer duidelijk:  BAANPERSONEEL HEEFT ALTIJD VOORRANG.
U bent verplicht als speler iedere situatie te vermijden waarbij u een greenkeeper kunt verwonden en blijft daarom dus buiten zijn bereik tot hij u heeft ‘doorgezwaaid’. Ook de greenkeepers hebben zich te houden aan de regels van “het spel maar de golfer ook!

Werk op de green.
Het maaien van greens gebeurt tegen de volgorde van de holes in. U komt de greenkeeper dus maximaal 1 keer per ronde tijdens deze werkzaamheden tegen. De laatste tijd is het nauwelijks mogelijk om tegen de stroom in te maaien omdat de spelers weinig respect hebben voor de greenkeepers. Het is gewoon gevaarlijk!
Op onze baan gebruiken wij triplegreenmaaiers en kost het maaien van een green 10 minuten. En dan heb ik het nog niet over het herstellen van de pitchmarks die wij gezamenlijk telkens weer laten zitten. U mag een green waar ze aan het maaien zijn pas aanspelen zodra de greenkeeper afstand neemt en u ruimte geeft om te slaan of uit te holen.

Het is bij ons op de baan, uitzonderingen daargelaten, regel dat de greens ‘s morgens worden gemaaid. Dit betekent dat vóór 9 uur de eerste 9 holes al in topconditie zijn. Door rekening te houden met deze planning en de juiste starttijd te kiezen, kunt u oponthoud door het maaien van greens dus eenvoudig voorkomen.

Het maaien van fairways.
Van een afstand ziet het maaien van een fairway er simpel uit. Een beetje hangen in zo’n cabine en het gas erop. Niets is minder waar; het goed maaien van een fairway vereist kunde en concentratie.

Op onze baan gebruiken we fairway-maaimachines met 5 of 6 kooien, 3 vóór de machine en 2 of 3 eronder. Het patroon waarmee de fairway is aangelegd (ander soort gras dan rough en semi-rough) en vooral de bochten in dit patroon, maken dit tot een precies werkje, waarbij fouten direct zichtbaar zijn. Uitwijken voor een golfspeler of voor zijn bal gaat gewoon niet met dergelijke machines….. Dus ook bij het maaien van de fairways moet u wachten op een signaal van de greenkeeper voordat u uw bal slaat. Logisch toch?

Sign In